speaker-photo

Katarzyna Kurek-Swat

p.o. Dyrektora Zarządzającego Bezgluten Sp. z o.o.

Menedżer z ponad 12-letnim doświadczeniem zawodowym. Absolwentka Wydziału Zarządzania Finansami Przedsiębiorstw Politechniki Częstochowskiej. Ukończyła liczne programy szkoleniowe w tym Management przez ICAN Institute & Harvard Business Publishing. Od prawie 6 lat związana z firmą Bezgluten, gdzie wraz z Grupą Kapitałową Inter Europol SA przyczynia się do dynamicznego rozwoju organizacji.

Prezentacje moich tematów na poprzednich edycjach
17.55-20.40 8 Forum Inteligentnego Rozwoju

Globalne trendy i wyzwania w sektorze rolno-spożywczym

Nowoczesne rolnictwo i żywność jest tematem drugiej krajowej inteligentnej specjalizacji, a także głównym tematem konferencji branżowej na 8. Forum Inteligentnego Rozwoju Uniejów 2023, w której przedstawiciele środowiska naukowego i branży rolno-spożywczej omówią innowacyjne badania, projekty technologiczne i inicjatywy podejmowane w obszarze tematyki związanej z inteligentnym rozwojem tego sektora.

Jakie wyzwania przed polskim rolnictwem stawia inflacja i pandemia? Czy polskie produkty rolne zachowują konkurencyjność na rynkach międzynarodowych? Jakie mechanizmy wsparcia powinny zostać wprowadzone dla sektora rolno-spożywczego? Odpowiedzi na te pytania postarają się udzielić eksperci, biorący udział w debacie. Nie zabraknie również prezentacji innowacyjnych procesów, technologii i produktów, a także wystąpień indywidualnych poświęconych takim zagadnieniom jak nowe metody przechowywania produktów rolnych czy wpływie ekologicznej żywności na stan zdrowia społeczeństwa.

Prelekcje wygłosili:

Dr hab. inż. Alicja Kowalczyk, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Stowarzyszenie Verus Związek Hodowców Zwierząt i Producentów Sektora Rolno-Spożywczego
„Innowacyjne rozwiązania w hodowli i rozrodzie zwierząt gospodarskich - nowoczesna produkcja zwierzęca”
Prof. dr hab. Maria Rembiałkowska, Zakład Żywności Ekologicznej, Instytut Nauk o Żywieniu Człowieka, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
„Żywność ekologiczna jako innowacja dla zdrowia społeczeństwa”
Dr hab. inż. Dariusz Kulus prof. PBŚ, Dr inż. Natalia Miler, Wydział Rolnictwa i Biotechnologii, Politechnika Bydgoska im. Jana i Jędrzeja Śniadeckich
„Biotechnologia dla piękna: z laboratorium na rynek – innowacje w produkcji, ochronie i hodowli roślin ozdobnych”
Dr hab. inż. Edyta Malinowska-Pańczyk, prof. PG, Katedra Chemii, Technologii i Biotechnologii Żywności, Politechnika Gdańska
,,Hiperbaryczne przechowywanie - nowa alternatywa dla chłodzenia i zamrażania”
Katarzyna Kurek-Swat, p.o. Dyrektor Zarządzający, Bezgluten sp. z o.o.
,,Bezgluten – prezentacja marki”
Dr Beata Kaczmarek-Szczepańska, Katedra Chemii Biomateriałów i Kosmetyków, Wydział Chemii, Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu
,,Liofilizat glikozaminoglikanów i kolagenu z rybich skór do zastosowań biomedycznych”
Łukasz Maciak, Członek Zarządu, Bioponic Farm
,,Trendy w żywności EKO, czy potrafimy gospodarować Zasobami”
Dr hab. inż. Agnieszka Cholewa-Wójcik, prof. UEK, Kierownik projektu, Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie
,,Biopolimerowe innowacje jako alternatywa dla opakowań do żywności”

Udział w debacie wzięli:

Dr inż. Andrzej Gantner, W-ce Prezes Zarządu, Dyrektor Generalny, Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców
Dr inż. Barbara Groele, Sekretarz Generalny, Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków
Maciej Ptaszyński, Prezes Zarządu, Polska Izba Handlu

Moderator:

Karol Dobrowolski, W-ce Prezes Zarządu, Warszawska Izba Gospodarcza.