
Dr inż. Natalia Miler
Doktor nauk biologicznych, adiunkt na Politechnice Bydgoskiej im. Jana i Jędrzeja Śniadeckich.
Wykorzystuje biotechnologiczne i klasyczne metody w hodowli chryzantem, twórczyni 25 polskich odmian chryzantem doniczkowych. Opracowała nowe sposoby indukowania zmienności na potrzeby hodowli mutacyjnej roślin ozdobnych. Angażuje się w projekty związane z nowoczesnym ogrodnictwem: bada wpływ światła oraz tworzy protokoły rozmnażania roślin ogrodniczych in vitro.
19 Października 2023 r.
Globalne trendy i wyzwania w sektorze rolno-spożywczym
Nowoczesne rolnictwo i żywność jest tematem drugiej krajowej inteligentnej specjalizacji, a także głównym tematem konferencji branżowej na 8. Forum Inteligentnego Rozwoju Uniejów 2023, w której przedstawiciele środowiska naukowego i branży rolno-spożywczej omówią innowacyjne badania, projekty technologiczne i inicjatywy podejmowane w obszarze tematyki związanej z inteligentnym rozwojem tego sektora.
Jakie wyzwania przed polskim rolnictwem stawia inflacja i pandemia? Czy polskie produkty rolne zachowują konkurencyjność na rynkach międzynarodowych? Jakie mechanizmy wsparcia powinny zostać wprowadzone dla sektora rolno-spożywczego? Odpowiedzi na te pytania postarają się udzielić eksperci, biorący udział w debacie. Nie zabraknie również prezentacji innowacyjnych procesów, technologii i produktów, a także wystąpień indywidualnych poświęconych takim zagadnieniom jak nowe metody przechowywania produktów rolnych czy wpływie ekologicznej żywności na stan zdrowia społeczeństwa.
Prelekcje wygłoszą:
Dr hab. inż. Alicja Kowalczyk, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Stowarzyszenie Verus Związek Hodowców Zwierząt i Producentów Sektora Rolno-Spożywczego
„Innowacyjne rozwiązania w hodowli i rozrodzie zwierząt gospodarskich - nowoczesna produkcja zwierzęca”
Prof. dr hab. Maria Rembiałkowska, Zakład Żywności Ekologicznej, Instytut Nauk o Żywieniu Człowieka, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
„Żywność ekologiczna jako innowacja dla zdrowia społeczeństwa”
Dr hab. inż. Dariusz Kulus prof. PBŚ, Dr inż. Natalia Miler, Wydział Rolnictwa i Biotechnologii, Politechnika Bydgoska im. Jana i Jędrzeja Śniadeckich
„Biotechnologia dla piękna: z laboratorium na rynek – innowacje w produkcji, ochronie i hodowli roślin ozdobnych”
Udział wezmą:
Dr inż. Andrzej Gantner, W-ce Prezes Zarządu, Dyrektor Generalny, Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców
Dr inż. Barbara Groele, Sekretarz Generalny, Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków
Maciej Ptaszyński, Prezes Zarządu, Polska Izba Handlu
Moderator:
Karol Dobrowolski, W-ce Prezes Zarządu, Warszawska Izba Gospodarcza