speaker-photo

Dr inż. Andrzej Gantner

W-ce Prezes Zarządu, Dyrektor Generalny, Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców

Wiceprezes zarządu, dyrektor generalny Polskiej Federacji Producentów Żywności Związku Pracodawców, redaktor naczelny kwartalnika „Food-Lex”, członek Rady Związku Pracodawców i Przedsiębiorców, członek Rady Krajowej Izby Gospodarczej, członek Komitetu nauk o żywności i żywieniu Polskiej Akademii Nauk. Reprezentuje PFPŻ ZP w największej europejskiej organizacji przemysłu żywnościowego Food Drink Europe. Od ponad 20 lat związany z gospodarką żywnościową w zakresie zarządzania, marketingu, public relations, społecznej odpowiedzialności biznesu. Autor licznych publikacji i analiz dotyczących rynku żywności oraz gospodarki żywnościowej.

    Prezentacje moich tematów na poprzednich edycjach
    17.55-20.40 8 Forum Inteligentnego Rozwoju

    Globalne trendy i wyzwania w sektorze rolno-spożywczym

    Nowoczesne rolnictwo i żywność jest tematem drugiej krajowej inteligentnej specjalizacji, a także głównym tematem konferencji branżowej na 8. Forum Inteligentnego Rozwoju Uniejów 2023, w której przedstawiciele środowiska naukowego i branży rolno-spożywczej omówią innowacyjne badania, projekty technologiczne i inicjatywy podejmowane w obszarze tematyki związanej z inteligentnym rozwojem tego sektora.

    Jakie wyzwania przed polskim rolnictwem stawia inflacja i pandemia? Czy polskie produkty rolne zachowują konkurencyjność na rynkach międzynarodowych? Jakie mechanizmy wsparcia powinny zostać wprowadzone dla sektora rolno-spożywczego? Odpowiedzi na te pytania postarają się udzielić eksperci, biorący udział w debacie. Nie zabraknie również prezentacji innowacyjnych procesów, technologii i produktów, a także wystąpień indywidualnych poświęconych takim zagadnieniom jak nowe metody przechowywania produktów rolnych czy wpływie ekologicznej żywności na stan zdrowia społeczeństwa.

    Prelekcje wygłosili:

    Dr hab. inż. Alicja Kowalczyk, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Stowarzyszenie Verus Związek Hodowców Zwierząt i Producentów Sektora Rolno-Spożywczego
    „Innowacyjne rozwiązania w hodowli i rozrodzie zwierząt gospodarskich - nowoczesna produkcja zwierzęca”
    Prof. dr hab. Maria Rembiałkowska, Zakład Żywności Ekologicznej, Instytut Nauk o Żywieniu Człowieka, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
    „Żywność ekologiczna jako innowacja dla zdrowia społeczeństwa”
    Dr hab. inż. Dariusz Kulus prof. PBŚ, Dr inż. Natalia Miler, Wydział Rolnictwa i Biotechnologii, Politechnika Bydgoska im. Jana i Jędrzeja Śniadeckich
    „Biotechnologia dla piękna: z laboratorium na rynek – innowacje w produkcji, ochronie i hodowli roślin ozdobnych”
    Dr hab. inż. Edyta Malinowska-Pańczyk, prof. PG, Katedra Chemii, Technologii i Biotechnologii Żywności, Politechnika Gdańska
    ,,Hiperbaryczne przechowywanie - nowa alternatywa dla chłodzenia i zamrażania”
    Katarzyna Kurek-Swat, p.o. Dyrektor Zarządzający, Bezgluten sp. z o.o.
    ,,Bezgluten – prezentacja marki”
    Dr Beata Kaczmarek-Szczepańska, Katedra Chemii Biomateriałów i Kosmetyków, Wydział Chemii, Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu
    ,,Liofilizat glikozaminoglikanów i kolagenu z rybich skór do zastosowań biomedycznych”
    Łukasz Maciak, Członek Zarządu, Bioponic Farm
    ,,Trendy w żywności EKO, czy potrafimy gospodarować Zasobami”
    Dr hab. inż. Agnieszka Cholewa-Wójcik, prof. UEK, Kierownik projektu, Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie
    ,,Biopolimerowe innowacje jako alternatywa dla opakowań do żywności”

    Udział w debacie wzięli:

    Dr inż. Andrzej Gantner, W-ce Prezes Zarządu, Dyrektor Generalny, Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców
    Dr inż. Barbara Groele, Sekretarz Generalny, Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków
    Maciej Ptaszyński, Prezes Zarządu, Polska Izba Handlu

    Moderator:

    Karol Dobrowolski, W-ce Prezes Zarządu, Warszawska Izba Gospodarcza.