Dr hab. Krzysztof Klincewicz, prof. ucz.

Uniwersytet Warszawski

Profesor Wydziału Zarządzania Uniwersytetu Warszawskiego. Kierownik projektu EIT Food RIS Consumer Engagement Labs, w ramach którego konsumenci wspólnie z firmami spożywczymi projektują nowe produkty spożywcze. Posiada doświadczenia zawodowe w branży zaawansowanych technologii w Polsce, Finlandii i Wielkiej Brytanii, pracował też w japońskim Tokyo Institute of Technology. Był koordynatorem ekspertów Akceleratora Zielonych Technologii GreenEvo, członkiem Komitetu Wykonawczego ds. Technologii ONZ i Komitetu ds. Strat i Zniszczeń Wywołanych przez Zmiany Klimatu UNFCCC, konsultantem Obserwatorium Badań i Innowacji Komisji Europejskiej oraz Światowej Organizacji Własności Intelektualnej, jak również zarządzał regionalnym oddziałem inkubatora technologii rolno-spożywczych EIT Food Seedbed. Autor licznych publikacji naukowych, specjalizujący się w zagadnieniach zarządzania innowacjami i technologiami.

10:30–12:00

7 czerwca

Branża, w której konsumenci nie czekają na innowacje? Palące wyzwania, globalne trendy i innowacje w branży spożywczej – Grupa Maspex

Czy we wszystkich branżach innowacje są wyczekiwane i pożądane przez konsumentów? Branża rolno spożywcza zdaje się być wyzwaniem dla działów badawczo-rozwojowych, które muszą brać pod uwagę nieufność konsumentów i powszechne deklaracje o przywiązaniu do tradycyjnej żywności. Jednak potencjał wprowadzania innowacji w obszarze produkcji rolnej, przetwórstwa spożywczego, dystrybucji i samego portfolio dostępnej żywności oraz w branżach wspierających jest ogromny. Bieżące zawirowania na rynkach i zakłócenia łańcuchów dostaw potwierdziły zdolność krajowego biznesu do adaptacji i wyprzedzania bądź kreowania nowych trendów. Podczas merytorycznej debaty m.in. o trendach prośrodowiskowych, co-kreacji, digitalizacji i otwartych innowacjach w sektorze rolno-spożywczym
oraz sposobach na wykorzystanie ich biznesowego potencjału opowiedzą przedstawiciele biznesu, uczelni i największej europejskiej inicjatywy łączącej badaczy i biznes - eksperci z Grupy Maspex, Uniwersytetu Warszawskiego, Akademii Górniczo-Hutniczej oraz EIT Food części Europejskiego Instytutu Innowacji i Technologii.

 

Marta Kutyna-Bakalarska, Head of Innovation, Grupa Maspex
Małgorzata Skorek, Senior Innovation Project Specialist, Grupa Maspex
Justyna Kulawik-Dutkowska, Project Manager, EIT FOOD
Dr hab. Krzysztof Klincewicz, prof. ucz., Uniwersytet Warszawski
Ryszard Ćwirko, Dyrektor ds. logistyki, Grupa Maspex, Członek zarządu, Tymbark MWS
Dr hab. Joanna Kulczycka, prof. nadzw. AGH, Prodziekan ds. Współpracy i Rozwoju Wydziału Zarządzania, Akademia Górniczo-Hutnicza w
Krakowie, Kierownik Zakładu Gospodarki o Obiegu Zamkniętym, Instytut Gospodarki Surowcami Mineralnymi i Energią, Polskiej Akademii Nauk

 

Moderator:

 

Adam Strzelecki, Project Manager, EIT FOOD