speaker-photo

Dr inż. Barbara Groele

Sekretarz Generalny, Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków

Sekretarz Generalny Stowarzyszenia KUPS od 2004 roku. Obroniła pracę doktorską w SGGW na Wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji. Absolwentka Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie, Wydziału Technologii i Żywienia Człowieka, Biotechnologia oraz Wyższej Szkoły Biznesu NCU w Nowym Sączu. Członek Rady Programowej DQS, Zespołu Technicznego DSK KUPS, Komitetu Technicznego AIJN oraz Porozumienia Rolniczego przy MRiRW. Członek Komisji Zarządzającej Funduszem Promocji Owoców i Warzyw.

#FunduszePromocji

Since 2004 she is the Polish Association of Juice Producers (KUPS) General Secretary. She defended her doctoral thesis at the Warsaw University of Life Sciences at the Faculty of Human Nutrition and Consumer Sciences. A graduate of the University of Agriculture in Krakow, Faculty of Technology and Human Nutrition, Biotechnology Department and NCU School of Business in Nowy Sącz. Member of the DQS Program Council, the DSK KUPS Technical Team, the AIJN Technical Committee and of the Agricultural Agreement at the Ministry of Agriculture and Rural Development. Member of the Management Committee of the Fruit and Vegetable Promotion Fund.

Prezentacje moich tematów na poprzednich edycjach
17:55 – 20:40 8 Forum Inteligentnego Rozwoju

Globalne trendy i wyzwania w sektorze rolno-spożywczym

Nowoczesne rolnictwo i żywność jest tematem drugiej krajowej inteligentnej specjalizacji, a także głównym tematem konferencji branżowej na 8. Forum Inteligentnego Rozwoju Uniejów 2023, w której przedstawiciele środowiska naukowego i branży rolno-spożywczej omówią innowacyjne badania, projekty technologiczne i inicjatywy podejmowane w obszarze tematyki związanej z inteligentnym rozwojem tego sektora.

 

Jakie wyzwania przed polskim rolnictwem stawia inflacja i pandemia? Czy polskie produkty rolne zachowują konkurencyjność na rynkach międzynarodowych? Jakie mechanizmy wsparcia powinny zostać wprowadzone dla sektora rolno-spożywczego? Odpowiedzi na te pytania postarają się udzielić eksperci, biorący udział w debacie. Nie zabraknie również prezentacji innowacyjnych procesów, technologii i produktów, a także wystąpień indywidualnych poświęconych takim zagadnieniom jak nowe metody przechowywania produktów rolnych czy wpływie ekologicznej żywności na stan zdrowia społeczeństwa.

 

Prelekcje wygłoszą:

 

Dr hab. inż. Alicja Kowalczyk, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Stowarzyszenie Verus Związek Hodowców Zwierząt i Producentów Sektora Rolno-Spożywczego
„Innowacyjne rozwiązania w hodowli i rozrodzie zwierząt gospodarskich - nowoczesna produkcja zwierzęca”
Prof. dr hab. Maria Rembiałkowska, Zakład Żywności Ekologicznej, Instytut Nauk o Żywieniu Człowieka, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
„Żywność ekologiczna jako innowacja dla zdrowia społeczeństwa”
Dr hab. inż. Dariusz Kulus prof. PBŚ, Dr inż. Natalia Miler, Wydział Rolnictwa i Biotechnologii, Politechnika Bydgoska im. Jana i Jędrzeja Śniadeckich
„Biotechnologia dla piękna: z laboratorium na rynek – innowacje w produkcji, ochronie i hodowli roślin ozdobnych”
Dr hab. inż. Edyta Malinowska-Pańczyk, prof. PG, Katedra Chemii, Technologii i Biotechnologii Żywności, Politechnika Gdańska
,,Hiperbaryczne przechowywanie - nowa alternatywa dla chłodzenia i zamrażania”
Katarzyna Kurek-Swat, p.o. Dyrektor Zarządzający, Bezgluten sp. z o.o.
,,Bezgluten – prezentacja marki”
Dr Beata Kaczmarek-Szczepańska, Katedra Chemii Biomateriałów i Kosmetyków, Wydział Chemii, Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu
,,Liofilizat glikozaminoglikanów i kolagenu z rybich skór do zastosowań biomedycznych”
Łukasz Maciak, Członek Zarządu, Bioponic Farm
,,Trendy w żywności EKO, czy potrafimy gospodarować Zasobami”
Dr hab. inż. Agnieszka Cholewa-Wójcik, prof. UEK, Kierownik projektu, Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie
,,Biopolimerowe innowacje jako alternatywa dla opakowań do żywności”

 

Udział w debacie wezmą:

 

Dr inż. Andrzej Gantner, W-ce Prezes Zarządu, Dyrektor Generalny, Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców
Dr inż. Barbara Groele, Sekretarz Generalny, Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków
Maciej Ptaszyński, Prezes Zarządu, Polska Izba Handlu

 

Moderator:

 

Karol Dobrowolski, W-ce Prezes Zarządu, Warszawska Izba Gospodarcza