Adam Strzelecki
Kierownik projektów międzysektorowych w EIT Food
Socjolog, od 5 lat kieruje projektami międzysektorowymi w warszawskim biurze EIT Food. Trener i koordynator programu preakceleracyjnego EIT Jumpstarter dla startupów na wczesnym etapie rozwoju z krajów środkowoeuropejskich.
Branża, w której konsumenci nie czekają na innowacje? Palące wyzwania, globalne trendy i innowacje w branży spożywczej – Grupa Maspex
Czy we wszystkich branżach innowacje są wyczekiwane i pożądane przez konsumentów? Branża rolno spożywcza zdaje się być wyzwaniem dla działów badawczo-rozwojowych, które muszą brać pod uwagę nieufność konsumentów i powszechne deklaracje o przywiązaniu do tradycyjnej żywności. Jednak potencjał wprowadzania innowacji w obszarze produkcji rolnej, przetwórstwa spożywczego, dystrybucji i samego portfolio dostępnej żywności oraz w branżach wspierających jest ogromny. Bieżące zawirowania na rynkach i zakłócenia łańcuchów dostaw potwierdziły zdolność krajowego biznesu do adaptacji i wyprzedzania bądź kreowania nowych trendów. Podczas merytorycznej debaty m.in. o trendach prośrodowiskowych, co-kreacji, digitalizacji i otwartych innowacjach w sektorze rolno-spożywczym
oraz sposobach na wykorzystanie ich biznesowego potencjału opowiedzą przedstawiciele biznesu, uczelni i największej europejskiej inicjatywy łączącej badaczy i biznes - eksperci z Grupy Maspex, Uniwersytetu Warszawskiego, Akademii Górniczo-Hutniczej oraz EIT Food części Europejskiego Instytutu Innowacji i Technologii.
Marta Kutyna-Bakalarska, Head of Innovation, Grupa Maspex
Małgorzata Skorek, Senior Innovation Project Specialist, Grupa Maspex
Justyna Kulawik-Dutkowska, Project Manager, EIT FOOD
Dr hab. Krzysztof Klincewicz, prof. ucz., Uniwersytet Warszawski
Ryszard Ćwirko, Dyrektor ds. logistyki, Grupa Maspex, Członek zarządu, Tymbark MWS
Dr hab. Joanna Kulczycka, prof. nadzw. AGH, Prodziekan ds. Współpracy i Rozwoju Wydziału Zarządzania, Akademia Górniczo-Hutnicza w
Krakowie, Kierownik Zakładu Gospodarki o Obiegu Zamkniętym, Instytut Gospodarki Surowcami Mineralnymi i Energią, Polskiej Akademii Nauk
Moderator:
Adam Strzelecki, Project Manager, EIT FOOD.