Ekspert efektywności energetycznej, lider Enreco, optymalizuje chłodnictwo i energię, wspiera zrównoważony rozwój i redukcję emisji CO₂.
Panel Prezentacyjny
Transformacja Rynku rolno-spożywczego

Paweł Rachwał

Dr inż. Barbara Groele
Doktor nauk o żywieniu człowieka i konsumpcji. Posiada bogate doświadczenie w zarządzaniu dystrybucją oraz w promocji produktów spożywczych.

Dr Marta Kutyna-Bakalarska, MBA
Dyrektor Działu Zarządzania Innowacjami w Grupie Maspex, ekspertka z wieloletnim doświadczeniem w przetwórstwie żywności i projektach B+R, aktywnie zaangażowana w rozwój innowacji i zrównoważonego rozwoju w ramach współpracy z nauką, administracją i sektorem startupów.

Marta Ramut
Charyzmatyczna absolwentka prawa i prezes RAMPOL Engineering, z determinacją rozwija firmę produkującą wielkogabarytowe zsypy stalowe, dążąc do umieszczenia jej na liście 100 Najbogatszych Polaków „Forbesa”.

Andrzej Jaworski, DBA
Doświadczony menedżer i były poseł na Sejm RP, od lat związany z sektorem publicznym i prywatnym, pełnił kluczowe funkcje w zarządach spółek Skarbu Państwa i organizacjach gospodarczych, a obecnie jest m.in. Prezesem Izby Gospodarczo Handlowej oraz aktywnym członkiem licznych rad i stowarzyszeń.

dr Rafał Kukawka
Ekspert w dziedzinie zielonej chemii i chemii materiałowej, rozwija innowacyjne, bezpieczne dla środowiska stymulatory wzrostu i odporności roślin, które rewolucjonizują ochronę upraw w zrównoważonym rolnictwie.

Dr Jolanta Groszyk
Zawodową karierę związała głównie z genetyką roślin uprawnych, a jej zainteresowania skoncentrowane są na roślinach zbożowych. Głównym obszarem jej badań jest poznanie funkcji genów, które mają istotny wpływ na wielkość plonu oraz tolerancję roślin na niekorzystne czynniki środowiskowe.
Odkryj tajemnice, które pozwoliły Polsce stać się liderem branży spożywczej w Europie – dołącz do dyskusji o innowacjach, które zmieniają rynek!
Polska od lat plasuje się w europejskiej czołówce branży spożywczej. Prezentacja różnych punktów widzenia, ocena szans oraz ryzyka stojącego przed producentami, dostawcami, jak i dystrybutorami żywności. Przedstawiciele branży – zarówno producenci, dostawcy, jak i dystrybutorzy żywności – opowiedzą o najlepszych praktykach, dzięki którym polska utrzymuje się w unijnej czołówce przemysłu spożywczego. Zaprezentowane zostaną innowacyjne rozwiązania, pozwalające na zwiększenie produkcji, optymalizację kosztów magazynowania i transportu, ale także metody dystrybucji produktów świeżych, z wykorzystaniem najnowszych technologii i trendów, takich jak sprzedaż żywności kanałami e-commerce.
Do udziału w sesji zostali zaproszeni:
Paweł Rachwał, CEO, Enreco Sp. z o.o.
Jak innowacyjne podejście w budowie instalacji chłodniczych i efektywności energetycznej może przynosić korzyści zarówno biznesowe, jak i ekologiczne
dr inż. Barbara Groele, Sekretarz Generalny, Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków
Zmiany branży sokowniczej a oczekiwania klientów i konsumentów
dr Marta Kutyna-Bakalarska, MBA, Dyrektor Działu Zarządzania Innowacjami w Grupie Maspex
Jak innowacje wpływają na rozwój firmy
Marta Ramut, Prezes Zarządu, Rampol Engineering Sp. z o.o.
Rozwój w czasie kryzysu
Andrzej Jaworski, Prezes Zarządu, Izba Gospodarczo Handlowa Rynku Spożywczego
Międzynarodowa współpraca polskich podmiotów z podmiotami zagranicznymi, głównie z Europy i Azji
dr inż. Maciej Gliniak, prof. URK, naukowiec z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie
Opakowania ulegające biodegradacji jako innowacyjne rozwiązanie obniżające ślad węglowy producentów żywności
dr Rafał Kukawka, Poznański Park Naukowo-Technologiczny
Stymulatory wzrostu i rozwoju roślin o działaniu indukującym odporności jako innowacyjny produkt do zastosowania w uprawie rolniczych roślin konsumpcyjnych
dr Jolanta Groszyk, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin – Państwowy Instytut Badawczy
Z laboratorium na pole – jak innowacje naukowe zwiększą plon żyta
Moderacja:
- dr Rafał Kukawka, Poznański Park Naukowo-Technologiczny