Panel Prezentacyjny

Transformacja Rynku rolno-spożywczego

13:30-15.00 9 czerwca 2025 Scena 2
speaker-1
Paweł Rachwał
Paweł Rachwał

Ekspert efektywności energetycznej, lider Enreco, optymalizuje chłodnictwo i energię, wspiera zrównoważony rozwój i redukcję emisji CO₂.

speaker-2
Dr inż. Barbara Groele
Dr inż. Barbara Groele

Doktor nauk o żywieniu człowieka i konsumpcji. Posiada bogate doświadczenie w zarządzaniu dystrybucją oraz w promocji produktów spożywczych.

speaker-3
Dr Marta Kutyna-Bakalarska, MBA
Dr Marta Kutyna-Bakalarska, MBA

Dyrektor Działu Zarządzania Innowacjami w Grupie Maspex, ekspertka z wieloletnim doświadczeniem w przetwórstwie żywności i projektach B+R, aktywnie zaangażowana w rozwój innowacji i zrównoważonego rozwoju w ramach współpracy z nauką, administracją i sektorem startupów.

speaker-4
Marta Ramut
Marta Ramut

Charyzmatyczna absolwentka prawa i prezes RAMPOL Engineering, z determinacją rozwija firmę produkującą wielkogabarytowe zsypy stalowe, dążąc do umieszczenia jej na liście 100 Najbogatszych Polaków „Forbesa”.

speaker-5
Andrzej Jaworski, DBA
Andrzej Jaworski, DBA

Doświadczony menedżer i były poseł na Sejm RP, od lat związany z sektorem publicznym i prywatnym, pełnił kluczowe funkcje w zarządach spółek Skarbu Państwa i organizacjach gospodarczych, a obecnie jest m.in. Prezesem Izby Gospodarczo Handlowej oraz aktywnym członkiem licznych rad i stowarzyszeń.

speaker-7
dr Rafał Kukawka
dr Rafał Kukawka

Ekspert w dziedzinie zielonej chemii i chemii materiałowej, rozwija innowacyjne, bezpieczne dla środowiska stymulatory wzrostu i odporności roślin, które rewolucjonizują ochronę upraw w zrównoważonym rolnictwie.

speaker-8
Dr Jolanta Groszyk
Dr Jolanta Groszyk

Zawodową karierę związała głównie z genetyką roślin uprawnych, a jej zainteresowania skoncentrowane są na roślinach zbożowych. Głównym obszarem jej badań jest poznanie funkcji genów, które mają istotny wpływ na wielkość plonu oraz tolerancję roślin na niekorzystne czynniki środowiskowe.

Odkryj tajemnice, które pozwoliły Polsce stać się liderem branży spożywczej w Europie – dołącz do dyskusji o innowacjach, które zmieniają rynek!

Polska od lat plasuje się w europejskiej czołówce branży spożywczej. Prezentacja różnych punktów widzenia, ocena szans oraz ryzyka stojącego przed producentami, dostawcami, jak i dystrybutorami żywności. Przedstawiciele branży – zarówno producenci, dostawcy, jak i dystrybutorzy żywności – opowiedzą o najlepszych praktykach, dzięki którym polska utrzymuje się w unijnej czołówce przemysłu spożywczego. Zaprezentowane zostaną innowacyjne rozwiązania, pozwalające na zwiększenie produkcji, optymalizację kosztów magazynowania i transportu, ale także metody dystrybucji produktów świeżych, z wykorzystaniem najnowszych technologii i trendów, takich jak sprzedaż żywności kanałami e-commerce.

Do udziału w sesji zostali zaproszeni:

Paweł Rachwał, CEO, Enreco Sp. z o.o.

Jak innowacyjne podejście w budowie instalacji chłodniczych i efektywności energetycznej może przynosić korzyści zarówno biznesowe, jak i ekologiczne

dr inż. Barbara Groele, Sekretarz Generalny, Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków

Zmiany branży sokowniczej a oczekiwania klientów i konsumentów

dr Marta Kutyna-Bakalarska, MBA, Dyrektor Działu Zarządzania Innowacjami w Grupie Maspex

Jak innowacje wpływają na rozwój firmy

Marta Ramut, Prezes Zarządu, Rampol Engineering Sp. z o.o.

Rozwój w czasie kryzysu

Andrzej Jaworski, Prezes Zarządu, Izba Gospodarczo Handlowa Rynku Spożywczego

Międzynarodowa współpraca polskich podmiotów z podmiotami zagranicznymi, głównie z Europy i Azji

dr inż. Maciej Gliniak, prof. URK, naukowiec z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie

Opakowania ulegające biodegradacji jako innowacyjne rozwiązanie obniżające ślad węglowy producentów żywności

dr Rafał Kukawka, Poznański Park Naukowo-Technologiczny

Stymulatory wzrostu i rozwoju roślin o działaniu indukującym odporności jako innowacyjny produkt do zastosowania w uprawie rolniczych roślin konsumpcyjnych

dr Jolanta Groszyk, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin – Państwowy Instytut Badawczy

Z laboratorium na pole – jak innowacje naukowe zwiększą plon żyta

Moderacja:

  • dr Rafał Kukawka, Poznański Park Naukowo-Technologiczny